Virus och antivirus

Datorvirus är inte vad det var en gång. En elak kod som spred sig mellan filer och kunde göra din dator obrukbar eller infektera den fasta programvaran i BIOS. Nu är det en strikt affärsidé – och man tjänar inget på att helt sänka din dator. Istället ska du tvingas betala för att logga in, eller så  utger sig den skadliga  programvaran för att beskydda dig (betala bara). Ofta manipuleras dina sökresultat på nätet. I värsta fall spårar den allt du gör i syfta att komma åt inloggningsuppgifter mot bank eller försöker stjäla kontokortsuppgifter. Svåraste hotet just nu är ransomware som krypterar dina filer och kräver betalning.  I den senaste versionen sprider den sig utan din medverkan i nätverk.

Vad man kan göra
Ett uppdaterat operativsystem kan skydda dig. Värt att hålla kolla på är att Windows update verkligen fungerar. Omdömet är ofta det främsta skyddet, att tänka på var man klickar. Att välja bort bundlad programvara och tillägg när man laddar ned filer eller uppdaterar redan installerade program. Att ha en uppdaterad webbläsare och att hålla extra koll på datorer som brukas av barn. Vi rekommenderar att du kopierar viktiga filer till en extern hårddisk som förvaras separat.

Windows XP, Windows 7
Använder du en äldre PC med Windows XP (eller Windows 7) ska du inte använda Internet Explorer eftersom Microsoft inte längre täpper till säkerhetshål. Välj en annan webbläsare. Om du har Java installerat i din PC (det har de flesta): Kolla här att du har den senaste versionen – och avinstallera tidigare versioner, som kan utgöra en säkerhetsrisk. Ta helst bort den helt. Ladda ned Microsofts säkerhetsuppdatering för Windows XP som täcker det säkerhetshål som utnyttjades av WannaCry utpressningsvirus. Direktlänk för Windows XP 32-bitars med servicepack 3, svenska här. I fall du inte har ett effektivt virusskydd (se nedan) är det klokt att regelbundet skanna din dator med ett bra antimalware-program som Malwarebytes, AdwCleaner, Emisoft, Spybot eller Superantispyware. Alla finns i gratisversioner. Se dock upp, många andra programvaror i genren utgör i sig själva ett hot.

Samma sak gäller produkter som ”snabbar upp och optimerar din dator med ett klick” – offensivt marknadsförda på Facebook och i våra största tidningars webbupplagor.
Hade det varit så enkelt skulle Microsoft lagt till en knapp: Gör Windows 50% snabbare på 40 sekunder…

Mac
Under senaste tid har också många macar infekteras av browser-hijackers; tillägg och inställningsmanipulationer som tar över kontrollen över webbläsaren, Safari, Google Chrome, Mozilla Firefox. Tyvärr utgör många säkerhetsprodukter/antivirusprogram ett  tafatt skydd. MacKeeper utgör ett direkt hot för macanvändare. Bland de bästa, som utmärkt sig år efter år, finns Kaspersky och Eset (NOD32). Båda har relativt pålitliga och prisvärda skydd för såväl mac som PC. Även Bitdefender antivirus har hävdat sig bra i senaste tester.

Eset NOD32 har en inbyggd funktion för detektering av oönskad programvara (malware) som kan aktiveras. Det ger ett betydligt bättre skydd mot hot, browser hijackers etc – och bättre ”utrensningsförmåga” – än vad vanliga produkter som Norton/Symantec, F-Secure och McAfee erbjuder.

Vi distribuerar Eset’s produkter. Supportar och tecknar licenser för våra kunder, håller reda påEset antivirus Återförsäljare när de går ut och förnyar – om kunden så önskar – abonnemang, utan att användaren behöver göra någonting. Södermalms IT-verkstad ger fri telefonsupport vid installation och följer samma priser som vid ett onlineköp men kräver ej kortbetalning för betrodda kunder, gör inga ofrivilliga förlängningar och erbjuder fakturabetalning. Med en sliten fras: Enklare kan det inte bli.  Du behöver inte ens besöka oss.

Oftast är det svårt att själv komma tillrätta med en dator när den väl blivit infekterad, vi utför virusrensning och säkrar upp din dator.  Vi har med lyckat resultat återskapat alla filer (dokument och bilder) efter angrepp av Cryptolocker ransomware (utpressartrojan som krypterar dina filer).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s