Windows 10

Windows 10 är en utveckling av Windows 8 som släpps den 29 juli 2015. Den distribueras som en gratis uppdatering ett år från release-datum och är tillämplig på de allra flesta datorer som kör minst Windows 7, telefoner som kör Windows 8 och surfplattor. De som egentligen skulle behöva uppgraderingen, användare av inte helt lyckade Windows Vista eller obsoleta Windows XP, omfattas inte av erbjudandet.

I Windows 10 återkommer Windows skrivbordsmeny (startmeny) i ny form, delvis utformad likt metro-(app-) gränssnittet i Windows 8. Som tidigare på Windows-telefoner kan du se händelser direkt på de ”brickor” som symboliserar olika appar och apparna kommer att vara universella för datorer, surfplattor och telefoner. Det ska också bli mycket lättare för utvecklare att anpassa redan färdiga appar för iOS eller Android till Windows-miljön.

Länk till Microsoft:
windows10

Microsoft har alltså jämkat samman de båda gränssnitten i Windows 8: Appar kan nu köras i vanliga fönster på skrivbordet, vilket är mycket vettigt. Som brukligt gör man likt Apple – fast lite i efterhand – och erbjuder virtuella skrivbord.

Som vanligt  bör man (om man inte är väldigt  nyfiken) avvakta åtminstone några månader med att uppdatera till en ny Windows-version. Buggar fixas efter hand och många som redan uppgraderat till Windows 10 har drabbats av uppstartsproblem.

Tyvärr pockar Microsoft på att vi ska uppgradera våra datorer utan att veta om maskinvara och tillgängliga drivrutiner verkligen stödjer Windows 10. Ett allmängiltigt tips till den som står inför att göra något mer omfattande med sin dator är att först ställa sig frågan, varför?  Åtgärdar jag  nu ett konkret problem eller är det mer troligt att jag skapar trubbel? Ett annat råd är att kolla på tillverkarens hemsida  om just din datormodell  stödjer Windows 10.

Det finns en funktion som gör att man under en viss tidsrymd kan ångra sin uppgradering och återgå till tidigare Windows-version. Om du uppgraderat och fått begränsade problem råder vi dig att inte göra detta, risken finns att återställningen inte fungerar helt. Försök istället först lösa problemen i Windows 10, vi hjälper gärna till.

Microsofts erbjudande om fri uppgradering till Windows 10 upphörde den 29 juli 2016. Januari 2020 upphör Microsofts support (i sak säkerhetsuppdateringar) för Windows 7.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s